friends

Follow by Email

Tinggalkan Link Kamu Yea?

My Top 3

April 11, 2009

Peach cheesecake



Bahan-bahan ( Loyang bulat ( Diameter 10" X tinggi 3") )
# 100 gm cream cheese ( room temp)
# 2 cawan tepung gandum
# 1 cawan gula halus
# 3/4 cawan nonsalt butter
# 1 sudu kecil baking soda
2 kuning telur
1 tin peach - diasingkan buah dan jus
* 2 biji putih telur
* 1/2 cawan gula halus
Topping :
4 sudu besar plain yogurt
4 sudu besar gula halus
fruit cocktail

Cara-cara
Bahan yang bertanda # disatukan dan digaul dengan tangan agar semua sebati.
Gunakan handmixer dan pukul adunan no 1 sehingga sebati
Kuning telur dan jus buah dipukul bersama. Asingkan buah
Bahan bertanda * dipukul sehingga kembang. Kalau terbalikkan mangkuk, ia tak jatuh (meringue)
Adunan no. 3 dipukul bersama adunan no.1. Pukul sehingga sebati
Telur yang dipukul kembang tadi gaul perlahan-lahan ke dalam adunan no.5. Gaul menggunakan spatula.
Griskan loyang dengan kertas minyak, masukan adunan. Letakkan buah peach tadi ke atas adunan. Bakar dalam 160 degree C dalam masa 45-50 minit. Atau sehingga kek masak.
Untuk topping : Plain yogurt dipukul bersama gula. Kemudian masukan fruit cocktail. Setelah kek masak dan sejuk, tuangkan ke atas kek.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hidayahalim's Channel

Loading...