friends

Follow by Email

Tinggalkan Link Kamu Yea?

My Top 3

December 15, 2015

TIPS BERGUNA BAGI IBU BEKERJA


Mummy bekerja bukanlah ada banyak masa sangat nak uruskan semua perkara. Tapi, kita kan supermom, boleh multitasking kan...dan sediakan semuanya in advance.
Jom tengok tips2 ini...moga bermanfaat kepada mummy bekerja.
p/s: mummy suri rumah pun blh gunakan juga tips-tips ini











Coach  Turnlock Tie Rucksack In Refined Pebble Leather





















grin emoticon

February 12, 2015

DUGAAN KECIL TUHAN..OVARIAN CYST

DUGAAN TUHAN..OVARIAN CYST
0055 12 Feb 2015 (Tmn Senaling Kuala Pilah)


Assalamualaikum pembuka bicara..selamat tahun baru dayah ucapkan...hope tak terlambat ucapkan.. J

Okay dah baca tajuk kan? Mesti nak tau ceritanya pula..macam ni ceritanya (sorry kalau ringkas @ detail sangat)

14 Jan ’15 Rabu (genap 4mth nikah)
Balik Pilah macam biasa sbb abg cuti hari Khamis soo abg habis je keje kita terus gerak balik kampung.

15 Jan ’15 Khamis
Setelah sekian lama ibu ayah mak n semua pujuk akhirnya setuju ikut mak g cek perut yang dah macam org nak bersalin tu kat KK Pilah. Dr cek semua tekanan darah normal..buat UPT negative. Dr pegang perut ckp mcm org mengandung pun ada.. Lepas tu terkedek2 ikut Dr yg sangat baik hati n sangat chomel tu g buat ultra sound (huhu nak cerita @ explain mcm susah je takpe bile dyh ingat dyh cite ye?). Then masuk bilik Dr semula Dr buat call ke Pakar 5 HTAN untuk urgent appointment & Alhamdulillah dapat tarikh keesokkan harinya.

­16 Jan ’15 Jumaat
Pakar 5 HTAN kat situ Dr buat papsmear..ultrasound again..n setelah mereka (Dr pakar) bincang..dyh kne tahan kat wad utk dptkn beberapa sampel etc.. Then masuklah kita dlm wad 6 dengan terpinga2.. Tghari tu abg balik rumah mak kejap rehat setelah hamper setengah hari dia dgn mak teman kita kat pakar 5 tadi.. then masa kita dlm wad tu mereka start la Tanya semua.. jawapannya Period normal ikut tututan.. perut tak penah sakit n apa lagi dah lupa.. lepas tu (petang) pi lagi skali turun ke pakar 5 buat upt (yg sememangnya negative) n ultrasound lg kali ni semua berkerumun nk dgr penjelasan Dr pakar (lagi skali kita tak pandai nk cerita apa yg mereka cerita). Balik kejap kat wad nurse plak bawak g xray. Balik tu adala Dr cerita berkemungkinan dekat kilang telur sebelah kiri ada ketumbuhan tapi mereka tak dapat pastikan ia canser ataupun tidak so solution dia dr suruh pi CT Scan kat HTJ (opss pagi tadi pun dr ada ckp kne pi sana buat CT Scan n dah buat urgent appointment lagi skali..hari Isnin).  Okay lepas dr ckp serba sikit kat abg.. kita pun discharge. Ha sblm discharge tu dr kasi garam suruh minum kata kita tak cukup garam n kne buat ujian darah susulan kat mana2 KK 19 hb aka hari isnin.

Sabtu ahad duk ngn mak ayah sbb abg dah balik bangi lepas anta kita kat rumah mak (lepas discharge) abg kne kje.

19 Jan ’15 Isnin
HTJ buat CT Scan..mak teman.. Before kne scan kita kne minum 4 gelas air (nasib baik rasa dia sedap) n kne masukkan cecair berwarna dlm badan. Lepas tu sementara tunggu giliran merana sket la sbb cecair + air tu buat perut memulas.. nasib nurse baik2 n ckp tahan...sabar..selesai je scan..terus ke toilet terus keluar balik cecair2 tadi tu..dlm perjalanan nk g rumah cik ros anta muruku tu sempat lagi mintak mak singgah petrol pump nk membuang..nasib baik kat petron tu toilet dia bersih.. Alhamdulillah..
Selesai kat seremban terus g KK Pilah buat ujian darah..agaknya dr tgk muka dah penat sgt dr suruh dtg esknya amik keputusan darah.

20 Jan ’15 Selasa Amik keputusan darah kat KK Pilah..Garam normal
Selasa rabu khamis berjalan spt biasa mkn minum mcm biasa. Rabu tu abg balik pilah balik almaklum isteri tercinta ada kat sinikan?
Nak dijadikan cerita entah kenapa hari jumaat 23 Jan ’15 tu rasa penat sangat. Lepas je tolong abg masak kita masuk bilik baring..then masa nak gerak kiri kanan tu perut dah lain macam je.. bangun je tido (tido2 ayam) nk turun la dari kati ke toilet.. uhhh masa tu start kejang kat perut.. kita gagahkan juga badan masuk toilet utk buang air kecil.. keluar je toilet perut dah tak boleh tahan.. terus minta abg bawa g emergency sbb masa discharge tu dr kasi dokumen + kad biodata pesakit & kalau tetiba rasa sakit dr ckp terus pi emergency (masa tu jam lebih kurang6.30ptg yg sepatutnya kami dah nak balik bangi masa tu). Cek punya cek kat emergency dengan nanges2nya yela sakit sangatkan? Huhh dr cucuk ubt tahan sakit n lepas dr call wad 6 tanya pasal kes kita.. lepas tu lebih kurang jam 12tgh mlm dr kata kita kne tahan kat wad jugak.

23 Jan ’15 Jumaat masuk wad 6 semula..jumpa nurse yg sama..dr yg sama Cuma katil berlainan n kali ni masuk dlm keadaan perut sakit. Esknya abg kne jugak balik bangi..keje...kesian abg kne ulang alik. Ok bermulalah cerita 12 hari kat hosp.

24 Jan ’15 Sabtu dr ckp ada try call nak ckp pasal keputusan CT Scan..mungkin kita tak perasan dia call time tu..takpela dr ckp keputusannya ketumbuhan tu size dia 18x28 cm sebelah kiri n 2 @ 3 cm belah kanan n Dr (senior) sekali lagi minta Dr (lain junior mybe) dapatkan jadual oeration yg urgent dari pakar 5 n buat keputusan muktamad nk bedah hari RABU 28 Jan ’15. Masa tu kita dah tawakal & berserah pada tuhan.. mustahil tak nangis masa 1st time dr cakap kita mungkin kne buang dua2 belah kilang telur sbb dua2 ada ketumbuhan tu.  :’(  
25 Jan ’15 Ahad. Abg amik cuti sampai rabu. Abg kne ada hari ni sbb dr nk sahkan hari bedah ada dokumen abg kne sign. sblm dr cite kat abg kita dah nangis dah cite kat abg yela berkemungkinan besar kalau buang dua2 kilang telur kita tak boleh ada baby.. :’( abg cool je tenangkan kita.

25-27 Jan ’15 Abg mak ayah ibu semua berulang jenguk kita. Dr ada banyak kali dating..biasala rutin mereka..n paling menggembirakan bila dr pakar dtg n ckp masa bedah nanti kita Cuma buang sebelah je kilang telur (belah kiri)..yg belah kanan dr ckp Cuma buang ketumbuhan tu bersih n jahit semula kilang telur tu.  Jumpa pakar bius n buat pilihan utk pakai ubat tahan sakit yg automatic tu. Kita lupa bila tarikh start period yg pasti tarikh yg sama pi buat 1st  xray utk yg kali ni. Rasanya lepas je period rasa sakit kat perut tu dah kurang.

28 Jan ’15 Rabu mlm tadi dah kne puasa..sblm tu nurse dah kasi ubat cuci usus (keluarkan semua dlm usus masa membuang pagi esknya).. Pagi tu lepas membuang n bersiap pakai baju OT kita duk bertenang je sementara tunggu mereka tolak kita ke dewan OT abg yg ada teman kita pagi tu pun ckp ngn kita kita senyum je.. masa nurse tolak kita ke dewan OT abg ikut kita tup2 sampai satu tiang dia hilang  dah..rupanya dia ckp dia nanges kejap masa tu..aduhh abg... :’( baru abg feeling nak nangis abg kne panggil masuk utk sahkan dokumen yg abg dah sign tu.

Bersambung... 0233 12 Feb ‘15


p/s: KK ~ Klinik Kesihatan
HTAN ~ Hosp Tuanku Ampuan Najihah (Pilah)
HTJ ~ Hosp Tuanku Jaafar (Sbn)
Ibu ~ Ibu kandung
Mak ~ Mak mertua
Abg ~ Mr Perfect aka Husb


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hidayahalim's Channel

Loading...