friends

Follow by Email

Tinggalkan Link Kamu Yea?

My Top 3

November 18, 2012

Water Roux Dalam Pembikinan Roti


Selamat berhujung minggu! Hari ni Dayah buat entry khas mengenai water roux, Dayah mula-mula dapat resepi water roux tu dari blog MamaSyipah, sebab Dayah nak try buat Roti Manis asalnya. Selalunya resipi roti dayah menggunakan bread improver tapi kali ni resipi guna water roux. Water roux adalah alternatif bagi bread improver atau bread softner.

serba sedikit mengenai water roux
1. water roux hanya tahan lebih kurang 3 hari sahaja, sila simpan water roux di dalam peti ais,
2. satu adunan penuh water roux 50gram tepung dengan campuran air 250ml kita boleh gunakan 4 kali
3. Fungsi water roux adalah untuk menjadikan doh roti lebih lembut dan gebu, tapi paling penting dalam pembuatan roti adalah tepung roti, pastikan tepung yang digunakan tepung high protein atau tepung superfine.
4. Jika menggunakan water roux di dalam adunan roti, pastikan kuantiti bahan cecair yang lain seperti susu atau air suam perlu dikurangkan lebih kurang 10ml ke 20ml.

resepi water roux - source from Blog MamaFami - thankyou so much, dayah copy n share kan disini ya
Water Roux Starter is something used in bread making to make bread/buns springy. The springiness is fairly noticeable when you have let the bread/buns cool. Just poke your finger against the bun, you’ll see it is springy – causing people young-at-heart to go, “Whee!” *ahem* To make the Water Roux Starter, you need 1 part flour, 5 parts water.

Ingredients :

50g flour
250g water

1. Whisk the flour and water that you have decided to use in a bowl until it is whisked well and is free of lumps.
2. Put it on the stove and warm it up for 2-3 minutes at 65C. Be careful not to burn it!
3. Cover it with plastic wrap and store it in the fridge.

When using it, make sure it is at room temperature. The Water Roux Starter lasts for 3 days before it goes off.

Sumber : MamaFami
            : JintanManis.com





November 16, 2012

Suatu Hari Nanti - Keroz Nazri


Suatu Hari Nanti - Keroz Nazri


Tersentuh hatiku bila terfikirkan kamu
Kau sering bersandar padaku
Di saat kau lelah

Ingatkah dirimu pada waktu-waktu dulu
Aku sering menyambutmu
Di saat kau jatuh

Akulah aku...
Yang slalu membuat kau tersenyum
Walaupun sering ku terluka
Tapi tak mengapa

Akulah aku...
Kan slalu hadir untukmu

Moga nanti suatu hari
Kau akan sedari...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hidayahalim's Channel

Loading...