friends

Follow by Email

Tinggalkan Link Kamu Yea?

My Top 3

December 15, 2012

Aktiviti Hari Sabtu

wahh hari ni tak tau nak buat apa..so apa lagi..meroti la kita..hehe
tapi hari ni buat pau pedas je..
rasa dia? mesti la mantop! gebu gitu..
macam biasa la..nak fully utilize kan penggunaan breadmaker..
pau saya buat..sambal ibu yg buat..


acane? sedap tak? so apa lagii jom buat! senang je...
ikut resipi ni Resipi Pau Pedas Si Chantek Manis (hehe chantek ke?)
air tangan sendiri lagi sedap sebenarnya.. ;)

December 2, 2012

Zaiton Ceritaku

hari ahad ni..tak tau nak buat apa..so..jom layan movie Zaiton Ceritaku..semalam dayah dah tengok movie Istanbul Aku Datang huhu sedey cite tu...berbalik kpd movie Zaiton Ceritaku.. dayah nak sangat tengok movie ni.. nak sangat tau cerita pasal Zaiton Sameon.. bila dah ada link utk tonton online..apa lagi cepat2 la dayah tengok... korang nak tengok jugak? nanti dayah bagi link ye?


Sinopsis Zaiton Ceritaku

Di sebalik keindahan kehidupan yang dilalui, tidak terbayang keperitan yang bakal dialami. Malang tidak berbau, dalam sekelip mata semua yang disayangi hilang tidak berganti. Peristiwa malang yang menimpa Zaiton Sameon meragut segala-galanya. Zaiton terlibat dalam kemalangan ngeri yang telah mengorbankan nyawa anaknya Irwan. Malah karier beliau sebagai penyanyi juga musnah kerana peristiwa itu. Kehidupan yang dilalui selepas kemalangan sangat perit dan menyakitkan. Maka terhasillah sebuah karya filem Zaiton Ceritaku olahan daripada kisah benar Zaiton Sameon. Tiada tempat untuk beliau bergantung kecuali ibunya yang tidak jemu menjaga dan mengharapkan beliau bangkit kembali. Namun, sudah jatuh ditimpa tangga, ibu pergi buat selama-lamanya. Zaiton hidup terkontang-kanting, saudara-mara pergi entah ke mana. Secara kebetulan beliau dipertemukan dengan Rahim, seorang insan yang ingin menjaga Zaiton kerana belas ehsannya. Walaupun begitu, masih ada sebilangan manusia yang mengukur jiwa dengan wang ringgit. Mereka mempergunakan Zaiton kerana yakin masih ada pesona bintang pada dirinya. Adakah Zaiton kembali mengecapi kegemilangannya, ataupun hanya menadah impian.

Pengarah : Esma Daniel
Syarikat Penerbit : Bruang Filem Sdn. Bhd.
Bahasa : Bahasa Melayu
Kategori : Filem Cereka
Genre : Drama
Klasifikasi : U - Untuk tontonan umum
Tarikh Tayangan : 01 Nov 2012
Durasi : 90 min
Audio : Dolby
Format : 35mm
Hjh. Ainon Ariff (Cerita Asal)
Esma Daniel (Lakon layar)
Lakonan:
Nadia AqilahZaiton Sameon (Pelakon Utama)
Shahronizam NoorRahim (Pelakon Utama)
Karl Shafek IbrahimShamsul (Pelakon Pembantu)
Norlia GhaniEmak Zaiton (Pelakon Pembantu)
FazlinaKakak Zaiton (Pelakon Pembantu)
Arash MohdAbang Ipar Zaiton (Pelakon Pembantu)
Riezman KhuzaimiBaharom (Pelakon Pembantu)
Siti Rokhaida: Anita (Pelakon Pembantu)
Megat TerawisAyah Zaiton (Pelakon Pembantu)
Eva EmmanynaIndah (Pelakon Pembantu)
Wan MaimunahEmak Rahim (Pelakon Pembantu)
Maya MatahariSaodah (Pelakon Pembantu)
Eddie HamidEddie Hamid (Pelakon Pembantu)
Manan SulaimanPelabur 1 (Pelakon Pembantu)
Ben KanobiePenjual durian (Pelakon Pembantu)

Tonton Online Klik
Download Klik

November 18, 2012

Water Roux Dalam Pembikinan Roti


Selamat berhujung minggu! Hari ni Dayah buat entry khas mengenai water roux, Dayah mula-mula dapat resepi water roux tu dari blog MamaSyipah, sebab Dayah nak try buat Roti Manis asalnya. Selalunya resipi roti dayah menggunakan bread improver tapi kali ni resipi guna water roux. Water roux adalah alternatif bagi bread improver atau bread softner.

serba sedikit mengenai water roux
1. water roux hanya tahan lebih kurang 3 hari sahaja, sila simpan water roux di dalam peti ais,
2. satu adunan penuh water roux 50gram tepung dengan campuran air 250ml kita boleh gunakan 4 kali
3. Fungsi water roux adalah untuk menjadikan doh roti lebih lembut dan gebu, tapi paling penting dalam pembuatan roti adalah tepung roti, pastikan tepung yang digunakan tepung high protein atau tepung superfine.
4. Jika menggunakan water roux di dalam adunan roti, pastikan kuantiti bahan cecair yang lain seperti susu atau air suam perlu dikurangkan lebih kurang 10ml ke 20ml.

resepi water roux - source from Blog MamaFami - thankyou so much, dayah copy n share kan disini ya
Water Roux Starter is something used in bread making to make bread/buns springy. The springiness is fairly noticeable when you have let the bread/buns cool. Just poke your finger against the bun, you’ll see it is springy – causing people young-at-heart to go, “Whee!” *ahem* To make the Water Roux Starter, you need 1 part flour, 5 parts water.

Ingredients :

50g flour
250g water

1. Whisk the flour and water that you have decided to use in a bowl until it is whisked well and is free of lumps.
2. Put it on the stove and warm it up for 2-3 minutes at 65C. Be careful not to burn it!
3. Cover it with plastic wrap and store it in the fridge.

When using it, make sure it is at room temperature. The Water Roux Starter lasts for 3 days before it goes off.

Sumber : MamaFami
            : JintanManis.com





November 16, 2012

Suatu Hari Nanti - Keroz Nazri


Suatu Hari Nanti - Keroz Nazri


Tersentuh hatiku bila terfikirkan kamu
Kau sering bersandar padaku
Di saat kau lelah

Ingatkah dirimu pada waktu-waktu dulu
Aku sering menyambutmu
Di saat kau jatuh

Akulah aku...
Yang slalu membuat kau tersenyum
Walaupun sering ku terluka
Tapi tak mengapa

Akulah aku...
Kan slalu hadir untukmu

Moga nanti suatu hari
Kau akan sedari...


July 10, 2012

Resipi Biskut Susu Strawberry Chip (Comey gittew)

Puas la cari resipi biskut raya bertemakan SUSU ni salah satu yg dayah dapat...

Biskut Susu Strawberry Chip

250 gm susu pekat manis (@ 1/2 tin susu)
250 gm butter 
600 gm tepung jagung
strawberry chip sebagai hiasan

cara-cara
pukul susu + butter hingga sebati 
#note untuk biskut, tidak perlu pukul sampai kembang seperti membuat kek kecuali ia dinyatakan didalam resipi
apabila sudah sebati masukkan sedikit demi sedikit tepung & gaul hingga sebati
picitkan adunan atas dulang yang telah disapu dengan margerin (bentuk? masa test buat biskut ni dayah letak kat dalam kertas biskut je)
kemudian letakkan strawberry chip sbgai hiasan
last sekali bakar dalam oven selama 12-15 min pada suhu 170c (@sehingga betul2 masak)



June 3, 2012

Program Selangkah Ke Alam Perkahwinan 2012




PROGRAM SELANGKAH KE ALAM PERKAHWINAN 2012
PERINGKAT WILAYAH


TARIKH   : 
11 – 13 MEI 2012 (JUMAAT, SABTU & AHAD)

TEMPAT : MASJID TUANKU MIZAN ZAINAL ABIDIN PUTRAJAYA

PUTRAJAYA: Tidak bersedia di segi mental, kurang pengetahuan agama serta kos perkahwinan tinggi menyebabkan ramai pasangan muda tidak mampu berkahwin, sekali gus menjadi antara faktor penyumbang kahwin lari dan peningkatan kes pembuangan bayi.

Berikutan itu, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Yayasan Patriotik Bangsa (YPB) buat julung kalinya menganjurkan Program Selangkah Ke Alam Perkahwinan (Proskap) membabitkan 20 pasangan pelbagai taraf kehidupan dan golongan, termasuk mualaf.

Timbalan Ketua Pengarah (Dasar) Jakim, Mohamed Nordin Ibrahim, berkata program itu bertujuan mengumpulkan pasangan di kalangan belia yang ada keinginan dan keupayaan berkahwin tetapi belum bersedia di segi material.

Menurutnya, inisiatif dilaksanakan bersama YPB harus dipuji kerana dapat mengajak masyarakat meneliti kepentingan hubungan sah kahwin dan sah nasab bagi pembentukan sebuah keluarga Muslim.

“Semua sedia maklum, pelbagai kes sejak akhir-akhir ini membabitkan kahwin lari, pembuangan bayi serta gejala tidak sihat lain meningkat setiap tahun.

“Malah, berdasarkan sumber Jabatan Kebajikan Masyarakat menunjukkan indeks gejala negatif meningkat daripada 30 hingga 50 peratus sejak 2005 hingga 2011. Gejala ini termasuk wanita hilang dan lari mengikut teman lelaki,” katanya pada pemberita pada majlis Proskap di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, di sini, semalam.

Melalui Proskap, setiap pasangan hanya membayar RM5,000 membabitkan majlis akad nikah dan resepsi yang diuruskan sepenuhnya oleh penganjur.

Bayaran itu termasuk jamuan untuk 300 jemputan setiap pasangan, penginapan dua hari satu malam, penajaan dua pasang pakaian bagi majlis akad nikah dan pakej solekan.

Mohamed Nordin berkata, penganjuran program itu dapat mengelakkan pasangan bernikah di luar negara, khususnya Thailand dan Indonesia, dengan alasan kos perbelanjaan perkahwinan yang semakin tinggi.

“Daripada kajian dan pemantauan bersama Jabatan Agama Negeri, ada tiga sebab rakyat Malaysia kahwin lari di negara berkenaan iaitu poligami, hamil sebelum nikah dan wali enggan, tetapi sejak mutakhir ini kita lihat kos perbelanjaan perkahwinan tinggi turut menyumbang kepada faktor itu,” katanya.

Kakitangan swasta, Ridhwan Ibrahim, 26, berkata dia dan pasangannya, Siti Nurhafizah Muhamad Fadzil, 26, memilih pakej itu kerana berpatutan dan mereka tertarik dengan konsep bersederhana untuk majlis perkahwinan seperti disarankan ajaran Islam.

“Zaman sekarang, nak kahwin memerlukan RM10,000 ke atas. Bagi orang muda yang baru bekerja dan ada keinginan berumah tangga, tentu mengambil masa lama untuk menabung.

“Malah, ada yang terpaksa berhutang semata-mata nak buat majlis besar-besaran kerana terlalu mengikut budaya masa kini. Justeru, program ini memudahkan pasangan muda berkahwin secara sederhana seperti digalakkan Islam,” katanya.

*petikan Harian Metro



April 24, 2012

Berjauh Hati~

Kadang-kadang kita tak perasan kita terlampau percaya kat seseorang..
tak suka bertanya @ jaga tepi kain orang pun kadang-kadang boleh menyakitkan hati sendiri dengan erti kata lain menjerumuskan diri ke jurang masalah..

Ku Berjauh Hati-Sharifah Aini


Andai di suatu masa
kumemilih untukku berpisah
ku berharap kau mengerti 
mengapa ku berjauh hati

Terasa kehadiran ku 
tak di umpamakan olehmu
apalah gunanya 
kalau bicara hanya sehala

tak pernah kau berikan
walau sedikit perhatian
tak pernah adanya sanjungan
apa lagi ucapan sayang

setiap kali ku ingin pergi
kau meminta ku berfikir lagi
cukup lah sekadar di sini
izinkan ku menarik diri
terlalu lama ku berjauh hati

memendam perasaan ku yang terluka
sayang..

April 13, 2012

7 Petala Cinta Full Movie


Assalamualaikum Cinta- Dakmie

Assalamualaikum..Cinta...
Waalaikumussalam...Rindu...
Jangan biarkan hadirmu sekejap mata
dan jangan biarkan kebersamaan kita hanyalah sementara
Insyaallah...Aminn 

Semakin hebat rinduku
Semakin deras degupku
Semakin teguh cintaku kepadamu...

Hembusan nafasku saluti
Kata-kata penuh bermakna
Semua rinduku tersusun dihati
Menantikan masa...

Tujuh petala... cinta
Berbisiklah kedengaran
Terhamparlah syahadah
Titik percintaan...

Kasih... Dengarkanlah rindu kepadamu
Cinta... Kepadamu hidup untukmu

Kasih.. Ku dicinta
Hatiku bergema hiasi cahaya
Bersemilah rasa..




February 27, 2012

Tentang Rasa - Astrid




Aku tersesat,
Menuju hatimu,
Beri aku jalan yang indah..
Izinkan ku lepas penatku,
Tuk sejenak lelap di bahumu..


Dapatkah selamanya kita bersama,
Menyatukan perasaan kau dan aku..
Semoga cinta kita kekal abadi,
Sesampainya akhir nanti selamanya..


Tentang cinta yang datang perlahan,
Membuatku takut kehilangan,
Ku titipkan cahaya terang,
Tak padam di dera goda dan masa..


Dapatkah selamanya kita bersama,
Menyatukan perasaan kau dan aku..
Semoga cinta kita kekal abadi,
Sesampainya akhir nanti selamanya..


Dapatkah selamanya kita bersama,
Menyatukan perasaan kau dan aku..
Semoga cinta kita kekal abadi,
Sesampainya akhir nanti selamanya..



Dapatkah, selamanya kita bersama..
Menyatukan perasaan kau dan aku,
Dapatkah selamanya kekal abadi,
Sesampainya akhir nanti, selamanya..

February 13, 2012

Ku Pinang Kau Dengan Bismillah

Tuhan memberikanku cinta
Untuk ku persembahkan hanyalah padamu
Dia anugerahkanku kasih
Hanya untuk berkasih berbagi denganmu

Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah

Hampa terasa bila ku tanpamu
Hidupku terasa mati jika ku tak bersamamu
Hanya dirimu satu yang aku inginkan
Ku bersumpah sampai mati hanyalah dirimu(hanyalah dirimu)

Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah

Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah

Senyum sedekahkan untuk...??
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Movie, movie & movie lagi

last week ada seseorang tu suggest dayah tengok cerita hafalan shalat delisa(dah post pasal movie ni hari tu) n movie laskar pelangi (akan di update kemudian). nak di jadikan cerita, kedua2 movie ni bagi dayah movie terbaik dari seberang. dari jalan cerita,susunan n gambar2 dia semua cantik! so dayah nk say thank you kepada yang berkenaan sebab share movie ni kat dayah.. next update pasal cite laskar pelangi ye? c ya..


love u :)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

February 10, 2012

Rafli Kande - Kasih Ibu



Lembut kukenang, kasihmu ibu

di dalam hati ku kini menanggung rindu
kau tabur kasih seumur masa
bergetar syahdu, ooh di dalam nadiku

9 bulan ku dalam rahimmu
bersusah payah, oh ibu jaga diriku
sakit dan lelah tak kau hiraukan
demi diriku, oh ibu buah hatimu

tiada ku mampu, membalas jasamu
hanyalah do'a oh di setiap waktu
oh ibu tak henti kuharapkan do'amu (2x)
mengalir di setiap nafasku (2x) 


ibuuuuuuuuuuuuuu........... (3x)

Lembut kukenang, kasihmu ibu
di dalam hati ku kini menanggung rindu
engkau tabur kasih seumur masa
bergetar syahdu oh di dalam nadiku

indah bercanda denganmu ibu
di dalam hati ku kini slalu merindu
sakit dan lelah tak kau hiraukan
demi diriku, oh ibu buah hatimu

tiada ku mampu, membalas jasamu
hanyalah doa oh di setiap waktu
oh ibu tak henti kuharapkan doamu (2x)
mengalir di setiap nafasku (2x
ibuuuuuuuuuu........ (3x)

“Allahummaghfirlii waliwaa lidayya warhamhumaa kamaa rabbayaanii shaghiiraa”


SAYANG IBU SANGAT-SANGAT!!

Hafalan Shalat Delisa Full Movie

Firstly dayah nak ucapkan ribuan terima kasih kat seseorang sebab share kat dayah movie ni..katanya 'movie ni mengisahkan hubungan kekeluargaan yang sangat baik' lebih kurang mcm tu la ayat dia.. Tak dapat nak gambarkan macam mana cerita ni...antara movie dari seberang yang terbaik lagu tema dia Kasih Ibu juga boleh buat kita terharu. Ok jom tengok..sehabis menonton movie ni sama2lah kita sedekahkan Al Fatihah kepada mangsa-mangsa Tsunami yang terlibat.


January 26, 2012

Bunting Perkahwinan

hari ni mood sangat baik untuk mengupdate blog yang sangat usang n berhabuk ni...
fuhhh...fuhhh (buang habuk) :P
okeh hari ni dayah nak share bunting yg dayah dah buat utk wedding abg dayah this week
sebenarnya ni first time dayah design bunting...
sila lah comment mana yang buat mata korang saket eh?tqvm

ni Design 1

ni plak Design ke 2


saje suke-suke post~weeee lap u

hari ni ibu sibuk kacau wajik durian...
semalam 3 hari berturut-turut ibu kacau dodol

January 25, 2012

Doa Pendekat Jodoh

Lately rasa tersentuh plak bila ramai kawan-kawan yang dah dapat teman (istimewa) bertunang, ada yang dah berkahwin (then lagi tersentuh bila abg dayah sendiri baru melangsungkan perkahwinan dia), ada yang dah ada baby..hemm asyik sangat terfikir 'bila la giliran saya pulak....???' huhu kalau di ikutkan tak baik merintih macam tu.. semua tahu yang jodoh terletak di tangan Tuhan. dan tuhan telah menetapkan jodoh kita sejak azali lagi.. kerap juga dayah berfikir dan akan terus berfikir (bila duduk sorang2) siapalah jodoh dayah.. hemm takpe lah dayah serah kepada Tuhan untuk menentukan siapa dia jodoh dayah..semoga bertemu dalam masa terdekat..Aminn :) 

Dayah share Doa Pendekat Jodoh untuk rakan-rakan yang senasib dayah.. :)


1- Pertama sekali baca surah Al Fatiha dan baca doa ini.


2- Gantikan sebutan yang bertanda bulat (dia) kepada sebutan pada jodoh korang.
  • Contoh pertama - jika yang berdoa itu perempuan untuk jodohnya : ALLAHUMMAJ ALHA kepada HU (dia lelaki dan sebutkan terus nama lelaki yg ingin korang di jodohan)
  • Contoh kedua - jika yang berdoa itu lelaki untuk jodohnya : ALLAHUMMAJ ALHA (dia perempuan dan sebutkan nama perempuan yang ingin korang jodohkan)
  • Contoh ketiga - Jika ingin doakan untuk diri sendiri atau mereka atau kami, tukarkan kepada sebutan HA mengikut sebutan2 yang telah di berikan.
NA - kami, HUM - mereka, NI - saya  HU - dia (lelaki), HA - dia (perempuan)

January 18, 2012

DOA SEORANG KEKASIH



Oh Tuhan, seandainya telah Kau catatkan
Dia milikku, tercipta untuk diriku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kebahagiaan
Ya Allah, ku mohon
Apa yang telah Kau takdirkan
Ku harap dia adalah yang terbaik buatku
Kerana Engkau tahu segala isi hatiku
Pelihara daku dari kemurkaanMu
Ya Tuhanku, yang Maha Pemurah
Beri kekuatan jua harapan
Membina diri yang lesu tak bermaya
Semaikan setulus kasih di jiwa
Ku pasrah kepadaMu
Kurniakanlah aku
Pasangan yang beriman
Bisa menemani aku
Supaya ku dan dia
Dapat melayar bahtera
Ke muara cinta yang Engkau redhai
Ya Tuhanku, yang Maha Pengasih
Engkau sahaja pemeliharaku
Dengarkan rintihan hambaMu ini
Jangan Engkau biarkan ku sendiri
Agarku bisa bahagia
Walau tanpa bersamanya
Gantikanlah yang hilang
Tumbuhkan yang telah patah
Ku inginkan bahagia
Di dunia dan akhirat
PadaMu Tuhan ku mohon segala
DOA SEORANG KEKASIH - INTEAM - download link :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hidayahalim's Channel

Loading...