Sitegiant E-Commerce

friends

Tinggalkan Link Kamu Yea?

My Top 3

April 11, 2009

Coffee cheesecake



Bahan-bahan ( 18cm )
Bahagian bawah
100g biskut marrie perisa kopi
50g butter- cairkan
(utk loyang cutter sy guna 260g biskut marrie + 120g butter)

Bahagian cheese
250g cream cheese
120g gula halus
sedikit esen vanila
200ml plain yogurt/ sour cream
3 biji telur
2 sudu besar corn starch
200ml whipping cream

Cara-cara
Masukkan biskut ke dalam food processor. Mix sehingga hancur. Kemudian masukkan butter yg cair. Mix lagi sehingga berketul-ketul.
Masukkan biskut yang dah dikisar ke dalam loyang. Tekan sehingga jadi padat. Kalau guna loyang cutter, alaskan dengan kertas minyak utk mudah dikeluarkan. Simpan dalam peti sejuk sehingga hendak digunakan.
Masukkan semua bahan-bahan bahagian cheese kecuali telur ke dlm food processor. MIx sehingga jadi smoooth. Kemudian masukkan telur dan mix lagi. Tuangkan adunan cheese ke dalam loyang biskut tadi.
Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Kemudian letak loyang kek tadi ke atasnya.
Bakar kek ini dengan suhu 200C selama 30 minit. Turunkan suhu oven kepada 160C. Bakar lagi selama 30 minit
Kalau guna loyang cutter, bakar kek ini dengan suhu 200C selama 15 minit. Turunkan suhu oven kepada 160C. Bakar lagi selama 15-20 minit

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...