Sitegiant E-Commerce

friends

Tinggalkan Link Kamu Yea?

My Top 3

April 10, 2009

Jika Engkau Pergi - imran ajmain

Bermulanya semua hanya dengan rasa
ada saja yang tak kena
Rupanya kau berkasih
Menyingkir setia
Sandiwara penuh dusta

Kini ku beri satu amaran
Jangan nanti jadi cabaran
Aku ingin kau memadam kenangan
Menjadi mimpi berterbangan

Jika engkau pergi, bulan dan bintang tetap masih di langit
Jika engkau pergi, air mengalir takkan berhenti
Jangan khuatir tentang diri ku
Ku janji takkan merindui mu

Bermusim resah hadir membelai
Menyentuh hati kecewa
Janji sehidup semati
Tinggal tiada lagi
Impian hancur depan mata

Semakin terungkap kepastian
Biarlah ku rela melepaskan
Pada mu cinta cuma lah mainan
Sekadar untuk senda bersama

Puas sudah ku berikan engkau segalanya
Jalan cerita pun nyata akan berubah

Jika engkau pergi, bulan dan bintang tetap masih di langit
Jika engkau pergi, air mengalir takkan berhenti
Jangan khuatir tentang diri ku
Ku janji takkan merinduimu

(kerna ku sayang kamu) dygta

: seandainya kau ada disini denganku
: mungkin ku tak sendiri
: bayanganmu yang selalu menemaniku
: hiasi malam sepiku
: reff:
: kuingin bersama dirimu

: ku tak akan pernah berpaling darimu
: walau kini kau jauh dariku
: kan slalu kunanti karena kusayang kamu

: hati ini selalu memangil namamu
: dengarlah melatiku
: kuberjanji hanyalah untukmu cintaku
: takkan pernah ada yang lain
: (back to reff)

: adakah rindu di hatimu seperti rindu yang kurasa
: sanggupkah ku terus terlena tanpamu di sisiku
: ku kan slalu menantimu

April 9, 2009

KEK KEJU MANGGA



Bahan-bahan
Bahan Base
150 gm biskut marie kopi (dihancurkan)
70 gm butter

Cara
1. Kesemua bahan ini digaul sebati dan ditekankan ke dalam acuan kek.
2. Bakar selama 10 minit pada suhu 170'C.
3. Sejukkan.

Bahan Keju
250 gm krim keju
150 ml yogurt asli [natural yogurt]
60 gm gula castor
1 biji buah mempelam masak [mesinkan halus]
1 s/b serbuk agar2
150 ml air
Cara Memasak
1. pukulkan keju dan gula sehingga kembang dan ringan.
2. Masukkan yogurt asli dan dan mangga. Pukul rata supaya sebati.
3. Masakkan serbuk agar-agar dan air sehingga mendideh. Biarkan suam sekejap.
4. Bila dah suam masukkan agar-agar dalama dunan yg dipukul dan kacau rata.
5. Tuangkan atas base dan sejukkan dalam petisejuk semalaman.
6. Hiaskan dan hidangkan.


Bahan-bahan
Bahan A [Crust]
200 gm biskut chipsmore
80 gm butter

Bahan B [Filling ]
250 gm Krim Keju
30 gm mentega
30 gm gula kastor
3 biji kuning telur grade A
2 biji limau kasturi..ambil jusnya
1 s/k esen vanilla

Bahan C
3 biji putih telur grade A
30 gm gula kastor
1/2 s/k cream of tartar

2 s/b tepung jagung

Hiasan
strawberry filling
fresh cream
Cara Memasak
Bahan A [Crust]
1. Biskut dihancurkan.
2. Gaulkan dengan butter sehinga boleh dikepal.
3. Masukkan dalam loyang springform 8 inci bulat.
4. Tekan adunan dan bakar pada suhu 160'C selama 10 minit.

1. Pukulkan krim keju, mentega, dan gula dalam mangkuk sehingga kembang.
2. Masukkan telur kuning satu persatu.
3. Masukkan perlahan esen vanilla dn jus limau kasturi.
4. Masukkan semua bahan C dalam mangkuk yg lain dan pukul sehingga menjadi ringan dn gebu.
5. Campurkan bahan C kedalam bahan B. Kacau rata.
6. Masukkan tepung jagung kedalam adunan perlahan. Kacau rata.
7. Masukkan adunan dalam acuan yg sedia ada Bahan A tadi.
8. Bakar pada suhu 150'C selama 70 minit.
10. Biarkan kek dalam oven beberapa jam.
11. Hiaskan dengan fresh cream dan strawberry filling.
12. Masukkan dalam petisejuk untuk semalaman.
13. Potong gunakan pisau yg telah dipanaskan atas api.
14. Hidangkan

CHILLED BLUEBERRY CHEESECAKE




Bahan-bahan
Bahan Base
150 gm biskut chipsmore [mesinkan/hancurkan halus]
2 s/b butter [suhu bilik]

Bahan Kerim
250 gm cheese cream philidephia
300 ml yogurt [perisa buah ]
100 gm gula halus [gula kastor]
100 gm ice-cream vanilla

Larutan agar-agar cair [panaskan]
130 ml air
1 s/b agar-agar serbuk

Hiasan [kacau sebati]
Filling blueberry
1 s/b air suam
Cara Memasak
1. Gaulkan biskut chipsmore dengan butter dan tekankan dalam loyang.
2. Pukul cheese cream dan gula sehingga kembang [sebati].
3. Masukkan yogurt dan ice-cream dan kacau rata
4. Masukkan larutan agar-agar cair dan kacau sebati.
5. Masukkan dalam loyang. Sejukkan dalam petisejuk beberapa jam.
6. Keluarkan dan letakkan filling blueberry.
7. Hidangkan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...